Nationaal Molen- en Gemalenweekend in de Akermolen groot succes

De restauratie van de Akermolen - ook de Oude Molen genoemd - is nagenoeg voltooid.

Tijdens het Nationale Molen- en Gemalenweekend, 8 en 9 mei, werden voor het eerst de deuren geopend. Het publiek kon deze dagen de stand van zaken van de werkzaamheden komen bekijken. Daarnaast werd er informatie gegeven over de waterstaatkundige geschiedenis en de functie van de molen in de Linie van Amsterdam, de voorloper van de Stelling van Amsterdam. Stella van Heezik, projectleider vanuit Stadsherstel, is enthousiast over dit inspirerende weekend. Hieronder haar verslag.

AkermolenDe koffie en thee van het theehuis De Aker Molen, dat zich in de molenstomp gaat vestigen, stond klaar met daarbij heerlijk smakende koekjes en broodjes. Op zondag werd de koffie geschonken door Clara. Zij gaat straks in de molen werken en kon alvast iets van de sfeer proeven. Nou, die sfeer was uitstekend. Het was gezellig druk en de bezoekers waren zeer enthousiast over het project en zeer blij dat Stadsherstel haar vleugels al enkele jaren verder uitslaat dan alleen over de binnenstad.

AkermolenDe molen die in Amsterdam-Osdorp aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer staat, is het laatste waterstaatkundige overblijfsel van de Linie van Amsterdam, de voorloper van de Stelling van Amsterdam. Na de aanleg van de Stelling werd de molen onderdeel van de schaduwlinie daarvan. Ook heeft de molen een rol gespeeld in de afwatering van de achterliggende Akerpolder. Deze waterstaatkundige geschiedenis is in de molen nog goed af te lezen. De oude schepradgang, die ook gebruikt werd als inundatiegoot, en de vijzelgang zijn nog aanwezig en zullen na de opening van het theehuis De Aker Molen vanaf de begane grond te zien zijn door een glazen vloer.

De bezoekers, veelal buurtbewoners, waren zeer verheugd dat het gebouwtje nog staat en dat Stadsherstel en de Stichting De Oude Molen zich al zo’n tien jaar inzetten om het gebouwtje, met de bijzondere elementen in de grond, te behouden. De buurtbewoners staan te popelen om lekker te gaan genieten van het theehuis, dat mede zal worden gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Want in de buurt zijn weinig leuke horecagelegenheden en al helemaal niet met zo’n bijzondere historie en maatschappelijke functie.

AkermolenHet weekend was voor de drie organisaties die zich voor de openstelling van de Akermolen hebben ingezet (naast Stichting de Oude Molen en Stadsherstel ook Stichting de Vrije Geer, die het theehuis gaat runnen) zeer de moeite waard, omdat ze daardoor weer even goed beseffen waar ze het allemaal voor doen. Namelijk monumentale gebouwen redden, restaureren en ze een nieuwe passende functie geven, die breed gedragen wordt en die bovendien past binnen de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gedachte.

 

Veel dank aan iedereen die dit geweldige weekend mogelijk hebben gemaakt.

Stella van Heezik, projectleider

Nieuws

Schipper mag ik overvaren…

De Oude Molen aan de Ringvaart te Osdorp maakte in het verleden deel uit
van een oude verdedigingslinie. Dankzij de inspanningen van Stadsherstel
Amsterdam NV en Stichting De Oude Molen is de molenstomp gerestaureerd.

De Oude Molen aan de Ringvaart te Osdorp maakte in het verleden deel uitvan een oude verdedigingslinie. Dankzij de inspanningen van StadsherstelAmsterdam NV en Stichting De Oude Molen is de molenstomp gerestaureerd.

Lees meer...
 

Ontdek de stelling!

En maak kennis met het culturele programma van Stadsherstel Amsterdam tijdens de Stellingmaanden maak kennis met het culturele programma van Stadsherstel Amsterdam tijdens de Stellingmaand.

Lees meer...
 

Nationaal Molen- en Gemalenweekend in de Akermolen groot succes

De restauratie van de Akermolen - ook de Oude Molen genoemd - is nagenoeg voltooid.

Lees meer...
 

Nieuwsbrief stichting de Vrije Geer, 18 mei 2010

Dit is de eerste nieuwsbrief  waarin we u willen informeren over de vorderingen van de restauratie en de te verwachten activiteiten voor de komende tijd.

Lees meer...
 

Mede mogelijk gemaakt door:

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
12345